2010
Παραδοσιακή αγροτική κατοικία (σπιλάδι) στη Νίσυρο

Αντικείμενο  της  μελέτης είναι η αποκατάσταση παραδοσιακής αγροτικής κατοικίας στη θέση Μέσσες Δήμου Μανδρακίου Νισύρου και μετατροπή της σε τουριστική επιπλωμένη κατοικία. Το κτίριο βρίσκεται στη Νίσυρο, 1,5 χλμ. νότια της πρωτεύουσας του νησιού, το Μανδράκι. Πρόκειται για μικρό αγροτικό συγκρότημα (αποστροφή) 80,00 μ2 περίπου το οποίο εντάσσεται σε αγροτική έκταση 1.500,00 μ2.

Βασική αρχή του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός καταλύματος στο οποίο να σώζονται όλα τα παραδοσιακά στοιχεία, τόσο της κατασκευής, όσο και της χρήσης. Μέσω της αρχής αυτής θα παρέχεται στον χρήστη – επισκέπτη η δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο ζωής της νισυριακής υπαίθρου της προβιομηχανικής εποχής. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα διατηρεί όλα τα στοιχεία της αρχικής κατασκευής το καθιστά ιδανικό για τον σκοπό αυτό. Στόχος είναι το συγκρότημα να λειτουργήσει κατά μία έννοια σαν «μουσείο του εαυτού του» με την ταυτόχρονη ιδιότητά του ως ξενώνας.

Γενικώς, η επέμβαση περιλαμβάνει την στατική, οικοδομική και αισθητική αποκατάσταση του κτιρίου, με τις απαραίτητες εργασίες στερέωσης, όπου αυτό είναι απαραίτητο καθώς βέβαια και την λειτουργική του προσαρμογή στην νέα χρήση.

Εσωτερικά, οι τοίχοι θα αρμολογηθούν και θα επιχριστούν με πατητό ασβεστοκονίαμα χωρίς οδηγούς. Τα δώματα θα κατασκευαστούν με την παραδοσιακή μέθοδο και θα λειτουργούν ως στεγανές λεκάνες μέσω των οποίων θα διοχετεύεται το βρόχινο νέρο στην στέρνα προς χρήση. Τα νέα κουφώματα θα είναι από ξυλεία δρυός η καστανιάς και θα βαφούν σε χρώμα ανοιχτό γκρι με υδρόχρωμα ύστερα από την κατάλληλη επεξεργασία τους. Για τους εσωτερικούς χρωματισμούς θα χρησιμοποιηθούν ασβεστοχρώματα η χρώματα υδρυάλου σε αποχρώσεις του λευκού.

Με τις πιο πάνω κατασκευαστικές λύσεις το κτίριο ανακτά τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, την μορφή και την αισθητική του και ταυτόχρονα του αποδίδεται η λειτουργική χρήση η οποία θα το καταστήσει βιώσιμο μέσω της διαρκούς συντήρησης.